Upotreba ketoprofen gela i sunčanje

Ako se sunčate i istovremeno koristite ketoprofen gel  neophodno je da se pridržavate sledećeh preventivnih mera za sprečavanje nastanka fotosenzitivnosti:

  • pranje ruku nakon svakog nanošenja gela;
  • ne izlagati tretirana područja sunčevoj svetlosti, čak ni pri oblačnom vremenu;
  • zaštititi tretirana područja od sunčeve svetlosti odgovarajućom odećom;
  • ne primenjivati preparate ketoprofena ispod okluzivnog zavoja.

Ukoliko se pojavi neka reakcija na koži, potrebno je odmah obustaviti terapiju!

 

Ketoprofen je nesteroidni antireumatik. Preparat za spoljašnju upotrebu indikovan je u terapiji bolova i zapaljenju koštano-zglobnog i mišićnog sistema, kao i kod povreda mekih tkiva i akutnih istegnuća i iščašenja.

Ketoprofen gel proizvodi više proizvođača i preparati imaju različite nazive. Ketoprofen je generički naziv leka, a svaki proizvođač daje svoje fabričko ime. Zato dobro proučite hemijski sastav vašeg preparata koji koristite u terapiji bola i ustanovite da li sadrži ketoprofen.

Rizik od fotosenzitivnih reakcija pri primeni ovog preparata poznat je već nekoliko godina i smatra se očekivanim neželjenim dejstvom. Na bazi dostupnih informacija, od strane notifikovanog tela zaključeno je da korist od primene preparata ketoprofena za spoljašnju upotrebu prevazilazi rizik. Dakle, ako je dijagnostifikovano oboljenje za koje je indikovana upotreba ketoprofen gela i ne postoji mogućnost zamene za vreme sunčanja nekim drugim preparatom, možete nastaviti sa njegovom upotrebom, uz obavezno pridržavanje preventivnih mera.

Čuvajte se i ostajte zdravi! Vaša M.

 

Izvor: Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije

(Visited 126 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *