Sunčanje – da ili ne?

Kako nas topli dani potpuno obuzimaju, mislim da je veoma korisno da vam iznesem neke činjenice vezane za sunčanje, kao pripremu za vrele letnje mesece. Ali ne sa aspekta već svima poznate priče o oštećenju ozonskog omotača, već onako, sa praktične strane.

 

Pravilo „od deset do pet”

Kada pišem o sunčanju ne mislim na beskonačno dugo izležavanje pod suncem, računajući da je takav trend i odnos prema preplanulom tenu kao vrhuncu estetike daleko iza nas. Sunčanje, u razumnoj meri, je korisno!

Moramo sebi obezbediti vitamin D koji se stvara pod uticajem sunčevog zračenja, a predstavlja dragoceni hormon koji pozitivno utiče na zdravlje kostiju i mišića, a posebno na imunitet!

Zato vas neću ni opterećivati činjenicom da je sunčanje, ili makar izlaganje suncu, u periodu od 10 do 17 časova štetno i da ga treba izbegavati. Da li je u realnom životu to uopšte izvodljivo? Kako bi izgledalo kada se svi zaposleni stanovnici ove planete ne bi pojavili na svom radnom mestu, jer ne smeju da se izlože suncu od deset do pet? Šta ako boravimo na obali mora i vozimo se od jedne do druge prelepe plaže ili obilazimo divan mediteranski grad? Hoćemo li se opterećivati otkucajima sata i dozvoliti da nam pravilo „od deset do pet” bude imperativ? Naravno da ne!
Hrabro ćemo se suočiti sa činjenicom prisustva štetnog sunčevog zračenja i normalno živeti. Ne možemo promeniti prirodu, ali možemo joj se prilagoditi.

I nećemo propustiti uživanje u divnom primorskom ambijentu.

 

Koža sve pamti…

Najvažnije je zaštititi kožu koja je naš dragoceni, posebno za svakog skrojeni ogrtač. Dok su drugi organi srećno zašuškani, naša koža je izložena spoljašnjim uticajima. Moramo se potruditi da sačuvamo integritet tog specijalnog omotača, jer ako neki šav na njemu popusti ili se pocepa, nikakva zakrpa na ovom svetu to ne može popraviti. Onda se susrećemo sa problemom oštećene kože i svim posledicama koje je teško ublažiti i izlečiti. Možda posledice nećemo osetiti odmah, ali, verujte, sve ostaje memorisano.

Zato ne dovodite sebe u situaciju da krojite zakrpe, već se zaštitite!
Da li ćete primenjivati pravilo „od deset do pet” sami ćete odlučiti, u zavisnosti od vaših potreba. Priznajem da sam se i ja, bez prigovora, pridržavala ovog pravila samo kada sam prve godine vodila svog sina na letovanje.

 

Šta onda uraditi?

I sada se trudim da period dana kada su toplota i zračenje najveći provodim u zatvorenon prostoru ili, još bolje, u nekom velikom prirodnom hladu.

Ali, ako znam da neću izbeći sunčanje, jer ću se naći pod vedrim osunčanim nebom u to kritično vreme od deset do pet, ovo su pravila kojih se pridržavam, pa vam predlažem da to učinite i vi:

  • Uvek nosite prijatnu pamuču garderobu dugih rukava, šešir i naočare za sunce;
  • Postepeno se izlažite suncu (da se koža „navikne”);
  • Obavezno je mazanje kože lica, dekoltea i tela preparatima sa visokim zaštitnim faktorom od UV zračenja (o njima ću tek pisati);
  • Tu je i neizostavna nega kose balzamima koji se ne ispiraju i štite od zračenja i toplote;
  • Održavajte unutrašnju hidrataciju! Počastite svoje telo velikom količinom svežeg voća i povrća (preferirajte žuto i narandžasto voće i povrće, jer je bogato karotenom i likopenom) i uživajte u ispijanju prohlađene limunade i najdragocenijeg pića na svetu – vode!

Pridržavajte se ovih preporuka. Telo će vam biti hidrirano, a koža zaštićena. I bilo da za svoj letnji stil odaberete boje tropskih mora ili se ogrnete u purpur vizantijskih princeza, osećaćete se lepo, jer ćete biti zdravi, čineći prave stvari za sebe. Ostajte zdravi! Puno pozdrava! Vaša M

(Visited 161 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *