Alergija na sunce

S obzirom na tople, sunčane dane kada započinjem svoje pisanje, sasvim je očekivano da se tema odnosi na sve one pojave do kojih dolazi usled izloženosti sunčevom zračenju.
Sigurno vas je ova tema zagolicala kao i mene svaki tekst koji donosi nove činjenice o alergiji na sunce ili fotodermatozi. Kako i ne bi kada je u današnje vreme toliko rasprostranjena. Javlja se kod 15-20% populacije, a posebno pogađa osobe svetlog tena.

 

Mali podsetnik

Alergija na sunce javlja se sa prvim izlaganjem suncu u proleće, a kod osetljivih osoba i za vreme leta, pa čak i kasnije. Kožne promene nastaju nakon nekoliko sati izlaganja suncu, mada se mogu javiti i posle nekoliko dana.

Evo jos samo par rečenica o alergiji na sunce i mehanizmu njenog nastanka, pa prelazimo na deo koji se odnosi na zaštitu od fotodermatoze i ublažavanje neprijatnosti od njenih posledica. Želim da vam iznesem predloge i konkretna rešenja koja za nas imaju praktičan značaj i čine nam život lepšim i lakšim.

Alergiju na sunce izazivaju UV-A zraci, prodirući u dublje slojeve kože i dovodeći do stvaranja slobodnih radikala, koji uzrokuju oksidativni stres i oštećenje ćelija. Dolazi do pokretanja imunološke reakcije u koži koja se manifestuje kao alergija na sunce.

 

Zašto nam alergija smeta?

Sustiže nas osećaj zapaljenosti kože lica, vrata, dekoltea i ruku i vizuelno se najčešće ispoljava kao ospa slična koprivnjači. Kada tretiramo delove kože zahvaćene alergijom na sunce npr. nekom hidrantnom kremom u želji da smanjimo osećaj nadraženosti,dešava se suprotno. Krema dodatno nadražuje već iritiranu kožu, a kada se na to nadoveže kontinuirani uticaj sunčevog zračenja, morske vode i znoja, problem postaje još veći.

 

Rešenje postoji…

Ako je i pored postepenog izlaganja sunčevom zračenju (čime se postiže delimična desenzibilizacija) i primene preparata sa visokim zaštitnim faktorom došlo do razvoja blažeg oblika alergije na sunce, pridržavajte se ovih preporuka:

 • Prekinite eksponiranje direktnom sunčevom zračenju, već boravite u hladovini (makar 1-2 dana);
 • Nosite garderobu dugih rukava, šešir i naočare za sunce;
 • Često umivajte lice, vrat, dekolte i ruke hladnijom vodom (posebno posle svakog izlaska iz mora). Tako ćete sprati sa kože ostatke soli iz morske vode i znoja koja dodatno iritira kožu;
 • Orošavajte lice termalnom vodom u spreju (proizvodi je nekoliko brendova – Vichy, La Roche Posay, Avene…). Na ovaj način unosite kroz kožu neophodne minerale i vraćate joj svežinu;
 • Stavljajte na kožu lica, vrata i dekoltea obloge rastvora borne kiseline 3% (Sol. Acidi borici 3%). Pored toga što je hladni oblog, ovaj rastvor ima blagi antiseptički efekat. Uslov je da nema otvorenih rana, jer se borna kiselina apsorbuje kroz povređenu kožu!
 • Osvežite se rastvorom šumećih tableta kalcijuma (kalcijum stabilizuje ćelije koje otpuštaju histamin – medijator alergijske reakcije);
 • Nakon 1-2 dana možete započeti primenu pantenol krema u tankom sloju, jer stimuliše epitalizaciju i regeneriše kožu;
 • Ako je neophodno da boravite pod suncem, nastavite nanošenje kreme sa visokim zaštitnim faktorom.

Sve što sam napisala je sa aspekta profesionalnog znanja i ličnog iskustava. U pitanju su provereni postupci. Veoma prijaju i smiruju upalu.

 

Ako treba, zovite u pomoć farmakoterapiju

Ako se pojavi burnija alergijska reakcija, potražite savet lekara ili farmaceuta. Kada su u pitanju deca, obavezno se konsultujte sa pedijatrom!
Preparati koji se propisuju za burniju manifestaciju alergije na sunce su:

 • lokalni antihistaminici (hlorpiramin mast);
 • oralni antihistaminici (levocetirizin, desloratadin, loratadin tablete i sirup);
 • kortikosteroidi (u ozbiljnijim slučajevima).

Naravno, kod predisponiranih osoba lekar uključuje oralne antihistaminike pred odlazak i u toku boravka na moru. Kožne manifestacije su znatno blaže i bezbolnije se prebrodi boravak na suncu.

Budite uporni i izborićete se sa alergijom na sunce i njenim posledicama. Ostajte zdravi i uživajte u današnjem danu! Veliki pozdrav!
Vaša M

(Visited 3,408 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *