Zaštita i nega kože – letnji saveznici zdravlja i lepote

Pred svako letovanje se nalazim u istoj dilemi. Koji preparat koristiti za zaštitu od ultraljubičaste opasnosti koja neprestano vreba? Pored toga, preparat treba da mi pruži i nešto više od zaštite od nevidljivog neprijatelja – štetnog sunčevog zračenja. Čim se izloži suncu, moja koža lica i dekoltea počinje da svrbi i pecka, a zatim postaje crvena i otečena. Kada je namažem preparatom sa zaštitnim faktorom, sve pomenute manifestacije se pogoršavaju. Stvara se začarani krug i stanje postaje nepodnošljivo. O smirivanju iritirane kože sklone alergijama  već sam pisala, pa se vraćam problematici izbora preparata za zaštitu od sunčevog zračenja.

Posebnu pažnju treba pokloniti nežnoj koži dece koja je znatno osetljivija na štetno zračenje od kože odraslih.

 

Šta je to zaštitni faktor?

Zaštitni faktor (Sun protection factor, SPF) se definiše kao odnos između doze UV zraka koja indukuje prvi vidljivi eritem na zaštićenoj koži i doze UV zraka koja indukuje prvi vidljivi eritem na nezaštićenoj koži. Broj faktora pomnožen sa brojem minuta koji su potrebni da koža pocrveni daje ukupno vreme trajanja zaštite. Znači, ukoliko vaša koža pocrveni za 5 minuta kada se izloži suncu, a namažete je kremom sa zaštitnim faktorom 20, teoretski se možete sunčati 100 minuta (mislim na ono čuveno sunčanje do 10-11 sati i nakon 17 časova).

 

Šta još naš preparat za zaštitu treba da sadrži?

Naravno da pred svako letovanje sate provodim u apoteci, ponovo izučavajuci deklaracije preparata za sunčanje raznih proizvođača. Predhodnog leta sam se odlučila za preparate brenda Eucerin.

 

 

Saznala sam da pružaju koži i više od UV zaštite. Sadrže antioksidans koji neutrališe slobodne radikale, kao i supstancu koja podržava postojeći mehanizam obnove DNK. Odabrala sam losion SPF 30, losion za decu SPF 50 i krem za lice SPF 30. Za ove preparate nije naglašeno da su namenjeni za kožu sklonu alergijama. Sada ću vam izneti rezultate  njihove primene.
Iako je moja koža sklona alergiji na sunce, nije bilo crvenila, eritema, niti svraba. Losion sam nanosila 30 minuta pre prvog izlaganja suncu i obavezno nakon plivanja,  na osušenu kožu.Što se dece tiče, treba koristiti kremove sa visokim zaštitnim faktorom namenjenih upravo njima, jer je sadržaj hemijskih supstanci manji nego u kremovima za odrasle. Time obezbeđujemo i zaštitu nežne dečije kože od iritacije tim supstancama. Iskustvo sa preparatom za decu SPF 50 je veoma zadovoljavajuće. Blaga alergijska manifestacija trajala je oko dva dana i uz levocetirizin sirup i  oblačno nebo potpuno se povukla.

Kada je u pitanju koža lica i dekoltea, opredelite se za kremove koji su formulisani baš za lice, jer su namenjeni osetljivoj koži, a pored toga su  hipoalergijski, ne maste kožu, ne stvaraju okluziju na koži i ne zatvaraju pore. Upravo takva je i krema za lice koju sam koristila. Pored toga, bila mi je interesantna i želela sam da je probam jer sadrži još jedan čaroban sastojak – sjajnu hijaluronsku kiselinu, tako da je dugo nakon nanošenja koža lica zategnuta i hidrirana.
Konačan zaključak je da su ovi preparati potpuno ispunili moje potrebe i očekivanja.

 

 

Što se tiče rezultata naučnih istraživanja o štetnom efektu nano-čestica metalnih oksida   (konkretno ovi preparati sadrže titan-dioksid), pitala bih naučnike koje preparate da koristim kada skoro svi sadrže pomenute nano-čestice.  Ja ću ih upotrebljavati sve dok se njihovo prisustvo u preparatima ne podigne na nivo zabrane. I dok se ne pojave neki savršeniji.

 

Koža i kosa koje „vape” za negom

Nakon što smo uspešno prevazišli problematiku zaštite kože, dolazimo do sledećeg, podjednako važnog koraka. To je nega kože koja je bila izložena suncu.

 

 

Ovde sam ostala verna preparatu koji pruža sofisticiranu negu kože nakon suncanja – Panthenol emulziji. Sadrži pantenol (vrsta vitamina B), alantoin i vitamin E. Deluje emolijentno (hidrira kožu) i stimuliše epitelizaciju. Takodje, smiruje iritaciju (ima antiupalno dejstvo) i pojavu ospe od alergije na sunce. Ako ovaj tretman nije dovoljan (zbog prisustva crvenila i blagog otoka), odličan preparat koji mi je više puta pritekao u pomoć je Hiper hama gel. U njegovom sastavu su dragoceni sastojci  koji sprečavaju upalu i svrabhamamelis, kamilica, aloja, pantenol i mentol.

Ne smemo zanemariti ni kosu. Dajte svoj maksimum da bude hudrirana i negovana. Jer samo zdrava kosa je lepa kosa. Odaberite neki balzam koji se ne ispira i koji pruža zaštitu od UV zračenja. Nanosite ga svaki put kada izađete iz vode. Ja sam koristila Uniq one brenda Revlon i mislim da sam sačuvala vitalnost svoje kose.

Nadam se da sam vam pomogla u rešavanju slatkih letnjih dilema. Negujte se i ostajte zdravi! Veliki pozdrav. Vaša M.

(Visited 281 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *